Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pólo

18. 1. 2014

Koňské pólo

Popis: 

Pólo je skupinová hra, která vyžaduje souhru a dokonalou spolupráci mezi hráči. Je to vlastně takový ''hokej na koni''.  

 

 

 


Něco málo z historie póla

 

Zrod póla

Moderní hra póla se zrodila  v údolí Cachar v Manipúru (  malý stát mezi Ásamem a Myanmarem).

Zde se pólo hrálo na malých manipúrských ponících ( výška kolem 125 cm) , které bylo i národním sportem. 

Manipúrci získali tuto hru z tibetu, kde se ale stejná hra jmenovala pulu a tak si její název  manipúrci upravili. 

 
Něco o prvním evropském klubu

Robert Stewart ( superintendant v Cacharu ) s poručníkem Josephem Shererem založili evropský klub z bengálské armády roku 1859. Sherer se po pár letech stal  generálmajorem a jeho známy jako  otec moderního póla.

 

Pólo jako velice oblíbený jezdecký sport

Roku 1870  tuto hru provozovalá britská Indie. A v roce 1869 se odehrál první zápas v Británii (s 10. plukem husarů v Aldershotu). V tomto období se ale pro pólo využíval název ,,hokej na koni''. V roce 1870 hráli husaři s 9. plukem Střelců, přičemž na každé straně pole bylo devět hráčů. 

Tato hra se velmi rychle stala součástí londýnské sezony ( základnu měla v Hurlinghamu). Hurlingský klub se také postaral o zpracování moderních pravidel.

 

Pólo v Americe a Argentině

Do Ameriky se tento sport dostal roku 1878. O rok dříve jej ale Britové dovezli do Argentiny. Jak americká, tak i argentinská mužstva se rychle staly favority v tomto sportu, i když až do roku 1886 hrála jen družstvao dvou útočnících, středním záložnákovi a obránci na malém hřišti měřícím 300 x 200 yardů ( 275 x 180 m ).

 

O hře samotné

Všichni koně, se kterými se hrálo pólo se nazývali pony. Tito ,,poníci'' měřili 150 až 156 cm. 

Míček, se kterým se hrálo, měl průměr 8 cm  at tento již zmiňovaný míček se měl dopravit do soupeřovi branky ,,hokejkou'' ( kladívkem na dlouhé tyči ). Každý hráč měl hendikep od -2 do + 10 gólů. Zápas trval necelou hodinu a dělil se na čaky (chukkas), které trvaly každá 7.5 minut.  

 

Jak se hraje pólo 

Pólo je skupinová hra a vyžaduje souhru a dokonalou spolupráci mezi hráči.

Útočníci jsou číslo 1 a 2, ostatní hráči hrají v poli a musí být lepší, než ti dva. Hráč číslo 1 hraje proři čtyřce, číslo 2 hraje proti trojce. Trojka má postavení pivota, normálně je to hrající kapitán, který celou hru řídí.  Číslo 3, střední záložník, zahajuje útok na protější branku, ale musí výt připraven krýt beka při obraně a zabránit vlastní brance. Útočníci, například č. 2, hlídají střední záložníky (3). Jejich úkolem je zabránit, aby jejich tým dostal branku. Dobré výsledky závisejí na dokonalé jízdě a ovládání koně jednou rukou a v připravení protivníka o míč, což je hlavní smysl hry. Dobrý hráč musí předjet protivníka dříve, než míč.

 

Posuzování výkonu družstva

Aby bylo možné posoudit výkon družstva, hráči se hodnotí. Každý hráč má svůj handicap poovně jako je tomu u golfu. Nejlepší handicap je +10. Škála handicapu se pohybuje od -2 do +10, Čím vyšší toto číslo je, tím lepší je hráč.

 

Taktická hra 

Pólo je hra, která vyžaduje týmového ducha, přesnost a přehled. Kdo nevycítí včas, jak by se mohla hra vyvíjet - což se občas daří zvířatům překvapivě mnohem rychleji než lidem, kdo nevidí nebo ignoruje lépe postavené spoluhráče, nemůže se nikdy stát ani průměrným hráčem póla. Poziční hra, organizace hry v rámci pozic jednotlivých hráčů týmu je totiž klíčem k úspěchu. 

 

Kůň na pólo

Kůń neboli pony na pólo musí mít řadu vlastností:

  • umět prudce zrychlit
  • otočit se na místě
  • rychle zabrzdit
  • musí být schopen ,,číst'' hru 
  • nesmí mu vadit fyzický kontakt s jinými zvířaty

 

To všechno se koně na pólo učí již jako hříbata. V určité míře ale mají tyto vlastnosti vrozené, protože na pólo se používají jen koně určitých plemen - kříženci argentinských Criollos a Anglických plnokrevníků.

img_20140204_152716083.jpg

( Toto je pouze ilustrační foto!!!!! )

Tyto informace jsou z knihy- Velká kniha o koních od Elwyn Hartley Edwards a částečně z časopisu Lissy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář