Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hafling

24. 4. 2013

Hafling

Za zakladatele plemene haflingů je považován hřebec Folie, narozen 1874 horské klisně a arabskému plnokrevníkovi.

Pracovitost

Pracovat mohou začít již ve čtyřech letech. Do důchodu jdou kolem čtyřicítky. To znamená, že se nadčřou skoro dvakrát víc než průměrní koně.

Hafling a sníh

Haflingové jsou na sníh zvyklí. Pocházejí totiž z tyrolských Alp. Zřejmě i proto výborně zdolávají těžké horské terény a dokážou si poradit s kdekterou disciplínou jezdeckého sportu.

Pan elegán

Hafling je ukázkou toho, že i silné, horské, chladnokrevné plemeno může být elegantní. Stačí se podívat na jeho souměrné tělo, štíhlé nohy a dobře tvarovaný krk. Velké oči a krátké uši mu navíc dodávají inteligentní look.Jemu příbuzný a vzhledem podobný je aveliňský kůň pocházející z Itálie. Je o něco vyšší a těžší než hafling a narozdíl od něj má ještě rousy.

To všechno umí

Z charakteru haflinga se nabízí i jeho všestranné použití. Původně byl sice vyšlechtěn pro práci v lese a v zemědělství, ale díky jistému, pravidelnému a vznosnému cvalu je vhodný také pro voltiž. Stále větší oblibu si získává k ježdění v nižších soutěžích, v drezuře a v parkurovém skákání. Se sbými korektními chody je velmi vhodný také pro hipoterapii a v neposlední řadě pro svůj malý vzrůst, spolehlivost a miláčkovský pohled je velmi oblíbený také u dětí.

Zajímavosti

Všichni haflingové, zapsáni v plemenné knize, jou tradičně označováni výžehem, v jejímž znaku je písmeno H. a ještě jedna věc: haflinga vždy dobře poznáš. Bez vyjímky má barvu jako liška a jeho zvláštním znakem je světlá hříva i ocas.

Tyto informace jsem získala v jednom časopise o koních.

Výžeh je pouze ta květina ve které je písmeno H.

Tento obrázek je zkopírován z : www.obrázky.cz

nnnnicek.jpg

Na tomto obrázku je plemeno Hafling. Není zkopírován ze žádné stránky!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář